Gladyatörlerin Ölüm Arenası: Kolezyum
Bugün Kolezyum’u (Colosseum) ziyaret etmek için Roma’dayım. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, birçok filme konu olmuş, kanlı gladyatör dövüşlerinin yapıldığı bu muhteşem arenayı görmek için Roma yollarına düştüm. Sadece bir yapıyı ziyaret etmek için Roma’ya gidilir mi demeyin. Bu yapı, içinde Gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Antik Roma mimarisinin en önemli eseriyse, üstüne üstlük Dünyanın yeni yedi harikasından biriyse elbette gidilir. İlk önce gelin hep beraber Dünya’nın yeni yedi harikasını hatırlayalım.

Dünya’nın Yeni Yedi Harikası
1990 yılında Roma’nın tarihi merkezi ile birlikte UNESCO dünya miras listesine alınan Kolezyum, Temmuz 2017’de Dünyanın yeni yedi harikasından biri seçilmiştir. Peki Dünyanın yedi yeni harikası nelerdir. Kolezyum hangi yapılar ile birlikte bu listeye girdi, işte Dünya’nın yedi yeni harikası :
- Petra Antik Kenti, Ürdün
- Çin Seddi, Çin
- Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya
- Machu Picchu Antik Kenti, Peru
- Chichen Itza Piramidi, Meksika
- Kolezyum, İtalya
- Taç Mahal, Hindistan
Kolezyum Nerede? Kolezyum hangi Ülkededir?
Kolezyum nerededir? Kolezyum hangi Ülkede’dir? Merak ediyorsanız hemen cevaplayayım. Kolezyum, sıcak Akdeniz Ülkesi İtalya’nın Lazio bölgesindeki Roma şehrindedir. Kolezyum, Roma Fiumicino hava alanına 30 km, Roma Termini merkez tren istasyonuna ise 1.8 km mesafede yer alır.
Kolezyum Pratik bilgiler ve Kolezyum Giriş ücreti
Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, İtalya
Ziyaret Saatleri : Yaz aylarında 09:00-19:00, Kış aylarında 09:00-17:00
Kapalı Günler : 25 Aralık ve 1 Ocak
Giriş Ücreti: 18 Euro
Metro ile Ulaşım : Colesseo durağı
Otobüs ile Ulaşım : 60, 75, 85, 87, 271, 571, 175, 186, 810, 850 ve C3 nolu otobüsler ile.
Tramway ile Ulaşım : 3 nolu Tramway hattı ile.
Çevresindeki önemli yapılar: Konstantin Takı ve Arch Titus Kemeri
Roma Forumu ve Palatine tepesi ile birlikte satılmakta olan Kolezyum biletlerinin iki gün geçerli olduğunu unutmayın. Işıklandırıldığında mistik bir havaya bürünen Kolezyum’u akşam saatlerinde şiddetle görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca yaz aylarında bazı günler Kolezyum’un bir bölümü geç saatlere kadar ziyaretçilere açıktır.
Kolezyum’a En Kolay ve Pratik Şekilde Nasıl Girilir?
Roma’ya gitmeden önce hemen hemen herkes Kolezyum’a girebilmek için sıcağın altında saatlerce sıra beklemem gerektiğini söylemişti. Birazda tesadüf ile Kolezyum’a 30 saniyede, hem de hiçbir ücret ödemeden girmeyi başardım. Kolezyum’a ücret ödemeden ve sıra beklemeden nasıl mı girdim? Hemen anlatayım. Ücret kısmı şöyle, her ayın ilk pazar günü Roma’da tüm müze girişleri ücretsizdir. Yüzler gülmeye başladı. Peki ya saatlerce beklenmesi gereken sıra ne olacak dediğinizi duyar gibiyim. Bir önceki başlıkta belirttiğim üzere Kolezyum, Roma Forumu ve Palatine Tepesine aynı bilet ile giriş yapılıyor. Yani aslında aldığınız bilet kombine bir bilet. Öyleyse Kolezyum’da upuzun bilet sırasına girmek oldukça anlamsız. Hemen Roma Forumu’nun cadde tarafındaki girişinden biletinizi alın (Kolezyum tarafındaki giriş kalabalık oluyor) , işte bu bilet ile Kolezyum’a gireceğiz. Kolezyum’un kapı girişinde yine upuzun bir sıra göreceksiniz. Sıranın ilk başındaki görevliye biletinizi gösterin, sizi sıranın az olduğu veya olmadığı bölüme yönlendirecektir. İşte bu kadar basit. Kolezyum’a akşam saat 4’ten sonra giderseniz sıra genelde az oluyor ve hava biraz serinlediği için rahat gezme imkanı oluyor, benden söylemesi.

Kolezyum’u Tanıyalım
Kolezyum’un bugünkü bulunduğu meydanda savurganlığı ve ihtişamlı yaşamı ile bilinen İmparator Neron’un sarayı bulunmaktaymış. Neron’un bu savurganlığı halkın isyanına sebep olmuş ve saray halk tarafından yakılıp yıkılmış. Neron’un yerine gelen İmparator Vespasion bu alana halkın eğlenmesi için içinde çeşitli etkinliklerin yapılacağı Kolezyumu inşa ettirmeye başlamış. 10 yıl süren inşa çalışmaları M.S. 80 yılında Vespasion’un oğlu Titus döneminde tamamlanmıştır. Kolezyum, dönemine göre o kadar ihtişamlı olmuştur ki, bir rivayete göre daha ihtişamlı bir yapı yapılmasın diye mimarı öldürülmüştür. Kolezyum’un mimarının bilinmemesi de bu bilgiyi doğrular nitelikte. Yapımı tamamlandığında 100 gün boyunca süren kutlamalar olmuş, bu kutlamalarda 5 binin üzerinde vahşi hayvan ve yüzlerce insan ölmüştür.
50 binin üzerindeki kapasitesiyle tam bir mimari harika olan Kolezyum’da günümüz yapılarında bile olmayan bazı özellikler var. Örneğin 80 adet kapısıyla Kolezyum dakikalar içinde boşaltılabiliyormuş. İzleyicilerin konforu da unutulmamış ve bazı bölümlerin üstleri güneşten korunmak için kapatılmış. Kolezyum’daki oturma düzeni ise sosyal statüye göre değişiyormuş. Soylular, dövüşlerin en yakından izlenebildiği ön kısımda, işçi sınıfı ve halk arenaya en uzak noktada otururlarmış.
Peki Kolezyum’u bu kadar ünlü yapan gladyatörler kimlerdir? Gladyatörler genellikle savaş esiri ve kölelerin gladyatör okulları tarafından satın alınması ve gladyatör okullarında aylarca eğitimden geçirilmesi sonucu belirlenmiyormuş. Bazen de para ve şöhret için gladyatör olmak isteyen eski asker ve halkın içinden gelen gönüllüler oluyormuş. Üst üste dövüş kazanan bazı gladyatörler o kadar popülermiş ki bu gladyatörlerin binlerce taraftarı olurmuş ve bazı gladyatörler Antik Roma döneminin seks sembolü olarak kabul edilirmiş. Gladyatörler sadece gladyatörler ile değil bazen de aslan, gergedan gibi vahşi hayvanlarla dövüşürlermiş. Bu dövüşten sağ çıkan gladyatörün özgürlüğüne kavuşma hakkı olurmuş. O dönemde gladyatörlük o kadar popülermiş ki özgülük hakkını defalarca kazan birçok gladyatör dövüşmeye devam edermiş.

Kolezyum İzlenimlerim
Sabah, Antik Roma bölgesinde bulunan Palatine Tepesi ve Roma Forumu’nu gezip otelimde bir süre dinlendikten sonra artık Kolezyum’u ziyaret etmeye hazırım. Haydi başlayalım…

Kolezyum’u çevreleyen tüm yollarda sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Çevrede birçok seyyar satıcı ve sizi sıraya girmeden Kolezyum’a sokmayı vaad edenlerle dolu. Bu kalabalıktan sıyrılıp Kolezyum’un giriş kapısına varıyorum.

Yine çok uzun bir giriş kuyruğu mevcut. Sıranın başına gidip görevliye biletimi gösteriyorum. Görevli sadece bileti olanların girebildiği boş sırayı işaret ediyor. Elimdeki ücretsiz bilet ile 30 saniyede zahmetsize Kolezyum’a girme şaşkınlığını yaşıyorum. Kolezyum’u hemen tepeden görmek için en üst kata çıkıyorum. Yapı büyük bir stadyumu andırıyor ve ortasında gladyatörlerin dövüştüğü meydan yer alıyor. Bir an gözümün önünde gladyatörlerin dövüşleri canlanıyor.

Kolezyum’un dışındaki kalabalık içeride yok diyebilirim. Kolezyum’un içerisine girdiğinizde, kırık döküklerin fazla olması sebebiyle biraz hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz yüksek. Özellikle dövüşlerin yapıldığı arena harabeye dönmüş durumda. Kolezyum ziyaret etmk için en keyifli zamanlardan biri akşam hava karardıktan sonradır. Muhteşem ışıklandırmasıyla Kolezyum bambaşka bir havaya bürünüyor ve size çok güzel fotoğraflar çekme imkanı sunuyıor. Muhteşem mimarisi ve gladyatör hikayeleriyle, Kolezyum’u Roma gezilecek yerler listenizin en başına eklemeyi sakın unutmayın.
Colleseo ya ayrı bir sayfa ayırmak isabet olmuş. Ne de olda dünyanın en çok ziyaretçi alan yapıtlarından. Ama umarım bir gün Efes’’i de yazarsınız. Zira colleseo you aratmaz.. teşekkürler
Yorumlarınız yeni yazılar yazmaya motive ediyor. Teşekkür ediyorum.
Yine harika bie gezi Daha nicelerine sağlıcakla